Parasieten
Ratten zijn best gevoelig voor verschillende inwendige en uitwendige parasieten.
Inwendige parasieten kunnen herkend worden aan witte sliertjes in de ontlasting, dit zijn wormen. Andere signalen zijn vermagering en lusteloosheid. U kunt het goed behandeling door middel van een ontwormkuur van de dierenarts.
Uitwendige parasieten zoals vlooien, luizen en mijten komen normaliter niet voor bij gezonde ratten. Zij zijn te herkennen aan veel krabben, vaak is de rat dunner en glanst het haar minder. Het vele krabben kan ook resulteren in korstjes rond de nek en schouderbladen. Ga langs de dierenarts met uw ratten. Hij schrijft waarschijnlijk een middel met ivermectine voor. Één parasiet komt ook voor bij gezonde ratten, deze is erg besmettelijk. Dit is de schurftmijt. De schurftmijt veroorzaakt wonden aan de oren wat vaak resulteert in bloemkooloren.
Uitwendige parasieten
Luis
Luizen zijn erg kleine rood/bruine beestjes, ze zijn nog net waar te nemen met het blote oog. Op lichtgekleurde ratten zijn ze eerder te zien dan op ratten met een donkere vacht. Als u een donker puntje op de rat ziet zitten kunt u erachter komen of dit een luis is door er gewoon een tijd naar te kijken. Als het gaat bewegen is het een luis. Een andere optie is om het met uw vingers uit de vacht te halen, om het te verpletteren tussen uw nagels. U merkt dan vanzelf of het een stofje of een luis betreft.
Luizen gebruiken het bloed van de rat als voeding. Om het bloed te verkrijgen zullen ze de rat bijten, waardoor de rat vaak plotseling heel driftig zal krabben op een bepaalde plek.
De dierenarts heeft verschillende middelen tegen luis. Pipetjes voor in de nek, middelen met als werkzame stof ivermectine zoals Beaphar Insectenverstuiver of Bogena anti-luchtpijpmijt (beide ook verkrijgbaar bij de dierenwinkel. Herhaal de behandeling na 10-14 dagen. Luizen leggen namelijk eitjes in de vacht. Deze eitjes overleven de behandeling soms, zij kunnen zich na 14 dagen weer gaan voortplanten dus geef de 2e behandeling voor dat gebeurd. Bij een flinke besmetting bij voorkeur 2x herhalen.
Luis is erg besmettelijk, behandel dus altijd al je ratten. Reinig ook de kooi en alles wat daar in staat grondig. Spullen die niet in de wasmachine kunnen moeten 24 uur in de vriezer of in een plastic zak. Luizen overleven dat namelijk niet. Zo weet u zeker dat u er vanaf bent.
Mijt
Mijt is niet te zien met het blote oog. De drie mijtsoorten die bij ratten voorkomen zijn besmettelijk voor de mens. De meeste soorten blijven echter op de rat zitten en zijn door de dierenarts eenvoudig te behandelen. Vaak doormiddel van ivermectine. Dit zorgt ervoor dat alle mijt dat bloed van de rat drinkt, dood gaat.
Als een rat mijt heeft zal hij veel krabben, heeft hij mogelijk korstje en kan bij bloemkooloren krijgen. Bloemkooloren houdt in dat de oren misvormd raken, er komen bultjes op. Vaak gebeurd hetzelfde met de staart.
Het vele krabben komt doordat mijten tunnels graven onder de huid. Dit jeukt natuurlijk erg en is gewoon vervelend. De rat zal gaan krabben wat resulteert in korstjes. Voordat u de korsten kunt zien is de mijt al een tijdje aanwezig. De korsten beginnen rondom de kop, nek en de staart. In een verder stadia kan de rat helemaal onder de korstjes komen te zitten.
Een mijt infectie uit zich het eerst bij ratten met een lagere weerstand. Denk bijvoorbeeld aan rittens en zieke of oude ratten. Andere oorzaken kunnen zijn; grote weersveranderingen en slechte hygiëne. Ook kunnen mijten zitten in van natuurlijk materiaal gemaakte bodembedekkers. Het is dus verstandig om geen hooi als bodembedekker te gebruiken.
De infectie is te behandelen door middel van injecties door de dierenarts of met middelen die ivermectine bevatten. In de dierenwinkel kunt u Beaphar anti-mijt of Bogena anti-luchtpijpmijt halen. Dit laatste is eigenlijk voor vogels maar werkt ook uitstekend bij ratten. Mijt is uiterst besmettelijk, het is noodzakelijk om al uw ratten te behandelen (dus ook als u meerdere groepen hebt). Een behandeling moet na 10-14 dagen herhaald worden aangezien eitjes het vaak overleven. Bij een flinke besmetting bij voorkeur 2x herhalen.
Reinig ook de kooi en alles wat daar in staat grondig. Spullen die niet in de wasmachine kunnen moeten 24 uur in de vriezer of in een plastic zak. Mijten overleven dat namelijk niet. Zo weet u zeker dat u er vanaf bent.
Dosering Bogena anti-luchtpijpmijt: Geef bij ratten onder de 200 gram, 1 druppel in de nek en bij ratten boven de 200 gram, 2 druppels. Herhaal dit na 2 weken.
Schurft-/graafmijt
Deze mijtsoort is te herkennen aan “bloemkooloortjes”, de randen van de oren worden ongelijk (gekarteld) en er komen knobbeltjes op. Het is ook mogelijk dat er korstjes en knobbeltjes op de neus, pootjes, staart en geslachtsdelen komen. Als u merkt dat uw rat bloemkooloren krijgt dient u gelijk te beginnen met de behandeling om te voorkomen dat het erger wordt. Schurftmijten zijn moeilijk te vinden. Ze zitten namelijk in en onder de huid, hierdoor moet de dierenarts een dun laagje van de huid afkrabben. Dit is natuurlijk pijnlijk voor de rat.
Bloedzuigende mijt
Ratten kunnen allergische reacties en ontstekingen op de huid krijgen door de beten. Bloedarmoede en vruchtbaarheidsproblemen zijn ook mogelijke gevolgen. Bloedzuigende mijten zitten vooral in de omgeving van de rat. Ze zitten maar heel af en toe op de rat om daadwerkelijk bloed te zuigen. Als de mijt niet drinkt gaat hij in een donker hoekje zitten en zal zich daar voortplanten. Doordat de bloedmijt in een maandenlange rustfase kan gaan wordt de behandeling complexer. U moet niet alleen de rat, maar ook zijn omgeving behandeling. Dit kunt u bijvoorbeeld doen doormiddel van antibloedmijt spray, verkrijgbaar bij de dierenarts. Bloedmijt kan niet tegen kou. U kunt ook de kooi en speelgoed een nacht naar buiten doen als het vriest.
Vachtmijt
Vachtmijt is moeilijk te ontdekken. Een belangrijk teken is dat de rat zich veel krabt. Andere mogelijke tekenen zijn schilveringen op de kop, bij de oren en in de nek.
Vlooien
Ratten hebben zelden last van vlooien. Als u een kat of hond in huis heeft, kan de rat vlooien van hen krijgen. Behandel de hond en/of kat tegelijkertijd met de rat, dan bent u van het probleem af.
Als de rat één of twee vlooien heeft, kunt u ze ook met uw hand verwijderen. De vlooien kunt u in een bak sop zetten. Afwasmiddel breekt de waterspiegel van water, hierdoor blijven de vlooien niet drijven. Het is echter verstandig om Exil of Defencare poeder alsnog te gebruiken. Behandel al uw ratjes. Deze middelen kunt u in een dierenwinkel of bij de dierenarts halen. Strooi wat poeder op de rug, wrijf dit goed in (tegen de haarrichting in). Zorg dat het niet in de ogen van de rat komt! Het is verstandig om ook de hele kooi goed schoon te maken, zo weet u zeker dat de ratten niet opnieuw besmet worden.
Inwendige parasieten
De enige inwendige parasiet die redelijk vaak voorkomt bij ratjes zijn wormen. De wormen bevinden zich n het maag- darmkanaal. U kunt dit zien aan kleine witte sliertjes in de keutels. Het komt echter vaker voor dat de wormen niet via ontlasting het lichaam verlaten. Lusteloze magere ratten hebben vaak wormen. De dierenarts kan u een wormenkuur voorschrijven. Wacht niet te lang met het dierenartsbezoek, de wormen eten voeding in het spijsverteringskanaal op waardoor de rat een tekort krijgt aan belangrijke voedingsstoffen. Hierdoor zal de rat steeds magerder en zwakker worden.
Deze pagina is opgesteld met behulp van de volgende bronnen; ratten.nl, allesoverratten.nl en tammeratten.nl.
Maak jouw eigen website met JouwWeb